نکاتی که پرستاران تازه کار در مورد ایمنی دارو باید بدانند.
نکاتی که پرستاران تازه کار در مورد ایمنی دارو باید بدانند. به گزارش روابط عمومی بیمارستان امام سجاد(ع) یاسوج ، کارشناس مسئول ایمنی بیمار این مرکز درمانی باعنایت به اهمیت ایمنی دارویی اظهار داشت:
بر کسی پوشیده نیست که بروز خطاهای دارویی، امری رایج میباشد.این اشتباهات، نه تنها ایمنی بیمار را به خطر میاندازد بلکه میتواند حرفه، شغل و مدرکی که پرستار با تلاش و به سختی به دست آوردهاست را نیز در معرض خطر قرار دهد.
راضیه فروتن نسب ابراز داشت: هدف چالش جهانی ایمنی بیمار، کاهش آسیبهای شدید و قابل پیشگیری ناشی از مصرف داروها، به میزان 50٪ میباشد. این چالش جهانی، به دنبال شناسایی و رفع نقاط ضعفی در سیستمهای سلامت است که منجر به خطاهای دارویی و آسیبهای شدید ناشی از آن میشود. در واقع این چالش، روشهایی را برای بهبود نحوهی تجویز، توزیع و مصرف داروها و همچنین افزایش آگاهی بیماران در مورد خطرات مرتبط با استفادهی نادرست از داروها بیان میکند و به دنبال ارتقا ایمنی دارو میباشد.
وی تصریح کرد: جدای از هزینههای انسانی، خطاهای دارویی، فشار غیر ضروری و عظیمی را بر بودجههای سلامت وارد میکنند. جلوگیری از این خطاها، موجب صرفه جویی در هزینهها و نجات جان افراد میشود.هر فردی در سراسر دنیا، در برههای از زندگی خویش، از یکسری دارو برای پیشگیری یا درمان بیماری استفاده میکند. همه ما انتظار داریم که با مصرف داروها به ما کمک شود، نه اینکه به ما آسیب برسد. اما در صورت مصرف نادرست داروها، نبود نظارت کافی، بروز خطا و یا وجود مشکلات ارتباطی، ممکن است گاهی اوقات آسیبهای جدی به افراد وارد شود.هم كاركنان سلامت و هم بيماران، ممکن است مرتکب اشتباهاتي شوند كه در نهایت منجر به آسيب شديد شود (مانند نسخهنویسی، توزيع، آمادهسازي، تجويز يا مصرف داروي اشتباه و يا دوز اشتباه در زمان اشتباه). اما همهی خطاهای دارویی، بهطور بالقوه قابل اجتناب هستند. برای پیشگیری از این خطاها و آسیبها، لازم است سیستمها و روشهایی جهت حصول اطمینان از اینکه بیمار مناسب، داروی مناسب را در دوز مناسب، از طریق مسیر مناسب و در زمان مناسب دریافت میکند، به کار گرفته شود.
کارشناس مسئول ایمنی بیمار این مرکز درمانی ، دلایل بروز خطاهای دارویی راموارد زیر برشمرد:
خطاهای دارویی میتواند ناشی از خستگی کارکنان سلامت، ازدحام بیش از حد، کمبود کارکنان، آموزش ضعیف و ارائهی اطلاعات نادرست به بیماران و غیره باشد. هر یک از این عوامل یا ترکیبی از اینها، میتواند بر نسخهنویسی، توزیع، تجویز، مصرف و نظارت بر داروها تأثیر بگذارد و درنهایت منجر به آسیب شدید، از کارافتادگی و یا حتی مرگ شود. بیشترین آسیبها، ناشی از عدم موفقیت سیستم در نحوهی سازماندهی و هماهنگی مراقبتها است؛ به ویژه هنگامی که چندین ارائهدهنده خدمات سلامت، درگیر مراقبت از بیمار هستند. بهترین محیط برای ارائهی مراقبتهای ایمن، محیطی است با یک فرهنگ سازمانی که به طور روزمره، بهترین روشها را اجرا کند و همچنین در صورت بروز اشتباهات، دست به سرزنش نزند.
راضیه فروتن نسب اذعان داشت: 6 نکته در موردایمنی دارو که نیاز است هر پرستار تازهکاری به آنها توجه کند شامل:
1. تمرکزتان را حفظ کنید.
2. "درستها" را بشناسید (تکنیک 8Rights ، و ...).
3. مدام سوال کنید و کارها را دوبار چک نمایید.
4. به روز باشید.
5. گزارش دهید.
6. پادزهرها را بررسی کنید.
کارشناس مسئول ایمنی بیمار مرکز آموزشی درمانی امام سجاد(ع) درپایان خاطر نشان کرد: اگرچه این خطاها رایج هستند، اما به این معنی نیست که قابل پیشگیری نیستند. بنابراین میتوان با بهکارگیری راهکارهایی موثر، از بروز آنها جلوگیری کرد وایمنی بیمار وکادر درمان راحفظ نمود.